Energi med hjärtat i norr

Vi är en av Sveriges största kraftproducenter. Med en bas av vattenkraft producerar och levererar vi energi till företag och privatpersoner över hela Sverige.

Tack vare vår position har vi ett stort ansvar. Den kraft vi skapar måste tillgodose dagens behov av energi – utan att äventyra framtidens resurser. Därför driver vi aktivt på utvecklingen av förnybar energi, med målet att vår egen energiproduktion ska vara 100 procent hållbar.

Utvecklingen mot ett framtida samhälle som drivs med hållbar kraft handlar inte bara om att ställa om från fossilt till förnybart. Vi driver även på utvecklingen genom att satsa på forskning inom flera områden, till exempel som vindkraft i kallt klimat. Dessutom initierar vi hela tiden nya strategiska samarbeten och genomför hållbara investeringar.

Målet: 100 procent hållbar energiproduktion

Vidderna och älvarna i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland är hjärtat i vår energiproduktion. Vi är glada att en sådan övervägande majoritet av vår energi inte bara är förnybar utan också producerad i vår hemregion i norra Sverige.

I dag har vi egna produktionsanläggningar för vindkraft, bioenergi och vattenkraft. Just vattenkraften är vår största energikälla, och bidrar starkt till att över 80 procent av vår energi redan i dag är förnybar.

Vattenkraften kommer i huvudsak från Skellefteälven, men även från Piteälven i Norrbotten och några mindre vattendrag i området. I västerbottensorterna Skellefteå, Lycksele och Malå finns våra största egna anläggningar för bioenergi.

Utöver detta är vi delägare i kärnkraftverket Forsmark.

 

Anlaggningskarta2015

 

Till toppen
81 queries in 0.000 seconds, using 21.47MB memory
Web accelerated via IISpeed by We-AMP