SkyKraft: Storskalig industrisatsning i Skellefteå
– Vi är glada över att samarbeta med SkyNRG i detta banbrytande projekt som visar på potentialen i elektrobränslen för flyget. Detta ligger i linje med vår vision om att främja förnybar energi och bidra till den gröna omställningen och ett fossilfritt samhälle. Norra Sverige har de perfekta förutsättningarna för att leda energiomställningen, och vi är stolta över att vara en del av den, säger Joachim Nordin, VD på Skellefteå Kraft.
SkyNRG är baserad i Nederländerna och har mångårig erfarenhet av att anskaffa, blanda och distribuera hållbart flygbränsle till flygbolag och företag. Tillsammans har parterna identifierat Näsudden, Skelleftehamn, som en lämplig plats för en etablering. Där har nu också Skellefteå Kraft tilldelats markanvisning.
Fullt utbyggt kan den tilltänkta industrin i Skelleftehamn producera 100 000 ton hållbart flygbränsle årligen. Det är ungefär den mängd som behövs för att 60 000 människor ska kunna åka jorden runt med flyg. I full produktion förväntas också ungefär 100 varaktiga arbetstillfällen skapas på anläggningen. Målsättningen är att byggstart av anläggningen ska ske under 2027.
eSAF – växande efterfrågan på hållbart flygbränsle
Produkten som ska tillverkas kallas eSAF och är ett elektrobränsle för flyget som produceras av förnybar vätgas och koldioxid från förbränt biomaterial, exempelvis från skogsindustrin eller fjärrvärmeverk. Som producenter av både fjärrvärme och förnybar energi genom vind- och vattenkraft har Skellefteå Kraft både vilja och förmåga att fortsätta vara en möjliggörare för grön omställning av transportsektorn.
Den globala flygindustrin vill ställa om och har också krav på sig att göra detta, bland annat genom EU-förordningar om en ökad andel av förnybart flygbränsle på flygplatser de kommande åren. Det resulterar i en starkt växande efterfrågan på eSAF inom hela EU. Marknadsförutsättningarna för storskalig produktion av eSAF är mycket goda och möjliggör också en smidig omställning av flygtransporterna eftersom eSAF inte kräver byte till nya flygplan – man kan helt enkelt bara blanda ut det konventionella flygbränslet med eSAF.
En plats som möjliggör gröna industrisatsningar
Skellefteå är en plats med unika förutsättningar för produktion av eSAF, inte minst genom vår fossilfria och näst intill 100 % förnybara energiproduktion. På så sätt kan produktionen inte bara ske med ett lågt koldioxidavtryck utan möjliggör även att den blir konkurrenskraftig. Skellefteå med omnejd har dessutom en god industriell kapacitet som bygger de bästa förutsättningarna att ta tillvara på biogen koldioxid från skogs- och fjärrvärmeindustrin.
– Vi är säkra på att en sådan här satsning får bäst effekt när det finns ett ekosystem där både nya och redan befintliga aktörer gynnas. I vår region finns flera industrier som på olika sätt kan dra nytta av förnybar vätgas som energibärare, vilket är ytterligare en anledning som gör Skellefteå till en bra plats för SkyKraft, säger Joachim Nordin.
Skellefteå Kraft har sedan tidigare genomfört strategiska investeringar i ett förbättrat regionnät och har på så vis skapat förutsättningar för att nya industriprojekt kan etableras i regionen. Strategiska investeringar av annan infrastruktur har också medfört att Skellefteå har konkurrenskraftighet för nyetableringar. Hamnen Port of Skellefteå är ett sådant exempel. Transport med sjöfart kommer vara en viktig del av logistikkedjan för SkyKraft och gör Näsudden i Skelleftehamn till en lämplig placering av produktionsanläggningen. Vi har redan informerat närboende i Skelleftehamn kring planerna på Näsudden och ser framemot att återkomma med ännu mer information i ett senare skede av projektet.
Fortsatt utredning innan slutgiltig investering
SkyKraft är en industrisatsning med stor potential, både ur ett affärsmässigt och klimatmässigt perspektiv, och möjlighet att bidra till omställningen till ett mer förnybart samhälle. Vi kommer därför fortsätta utreda förutsättningarna för etableringen och säkerställa svaren på ett flertal frågor innan parterna tar ett slutgiltigt beslut att investera i anläggningen. Det handlar exempelvis om frågor som rör teknikval, kundunderlag, tillstånd och andra politiska beslut.
Industrisatsningen kommer vara ett av de första i sitt slag och stärker norra Sveriges ledande position i den europeiska energiomställningen. Den nya industrin kan spela en avgörande roll i omställningen av flygtrafiken i Sverige, EU och globalt, samtidigt som den på lokal nivå bidrar till nya arbetstillfället och fortsatt tillväxt. En positiv kraft för Skellefteå, Sverige och Europa.