Välkommen Finnfors kraftverksmuseum

Besök platsen där allting en gång började för Skellefteå Kraft – Finnfors kraftverk.

Kraftverket togs i bruk i början av förra seklet och drevs fram till 60-talet. I dag är kraftverket ett museum över vattenkraftens historia och står intakt med generatorer, instrument och turbiner – precis som under de aktiva dagarna.

Vandra runt på egen hand eller följ med på en guidad tur

Som besökare kan du vandra runt på egen hand eller följa med på en guidad tur för att lära dig mer om anläggningen och de som jobbade där.

Du får bland annat följa vattnets väg fram till turbinerna, se hur tekniken snabbt utvecklades under några årtionden och hur dagarna i en kraftstation såg ut under tidigt 1900-tal.

Ta del av en bildutställning som visar livet och människorna runt kraftstationen från 1910 fram till 1960-talet. Besök även Maskinistbostaden, Finnfors äldsta hus, som uppfördes till maskinisterna och deras familjer i början av förra seklet.

Ha kul i teknikboa och rövargrottan

För barnen är ett besök i teknikboa alltid uppskattat. I teknikboa kan de testa på olika finurliga saker och leka. På gaveln till teknikboa har vi byggt upp en rövargrotta där du kan lyssna på den spännande historien om finnforsrövarna.

Till toppen
Images, css and javascript optimized via IISpeed by We-AMP