GIOTIS IoT – det sjätte sinnet?
Vardagen och samhället är fylld av situationer som skapar resursslöserier eller skador. Som när sophämtningen åker ut för att tömma en tom soptunna eller när en vattenläcka upptäcks först långt efter att den inträffat. Detta var utgångspunkten för projektet GIOTIS.
Utvecklingen går framåt och idag finns det lösningar för de här problemen. Lösningar som sparar på resurserna; de ekonomiska, miljö- och tidsmässiga.
IoT. Och i just det här fallet: projektet GIOTIS.
Öppet för tolkning
Rörelse, närvaro, ljus, nivå, lutning, fukt, läckage, temperaturer och transporter. Allt börjar med smarta, uppkopplade enheter som samlar in någon typ av data från sin omgivning.
De benämns ofta som sensorer och kan liknas med våra sinnen.
Kanske kan det till och med räknas som vårt sjätte – tolkade intryck ständigt tillgängliga i fickan?
För när vi väl nås av datan, genom mobilen eller datorn, har den passerat IoT-plattformen, bearbetats och är nu redo att presentera en enkel nulägesanalys.
Löser vardagsproblemen
Så, vad är då värdet med att kunna analysera allt i sin omgivning på det här sättet?
Tja, det är ju ganska härligt att kunna se in i framtiden? Upptäcka trender och kunna fatta strategiska beslut i god tid, kunna anpassa energi- vatten- och belysningsbehov i realtid.
Eller bara slippa stå i bilkö eller åka till badstranden och upptäcka att det är iskallt i vattnet – och att det faktiskt var varmare i grannsjön.
Vissa skulle säga win. Vi säger GIOTIS.
En innovativ lösning för att lägga resurserna (och, vid behov, den 100 % förnybara kraften) där de behövs.
Vad är egentligen Internet of Things? Hur fungerar det?
Vi vet att det verkar spännande och det finns mycket mer att berätta. Kolla här!
Internet of Things erbjuder många lösningar för en rad samhällsfunktioner – något som i slutändan kan gynna både företag, kommuner och medborgare.