Zero Sun™ – vårt senaste framtidsprojekt är ingen solskenshistoria

Att bygga en modern villa som är självförsörjande på solenergi är en sak. Att göra det på en plats där solen lyser med sin frånvaro under stora delar av året, är en helt annan.

Zero Sun är experimentet som bevisar att solkraft – i kombination med rätt teknik – är en av nycklarna till framtidens hållbara energiförsörjning.

För kan man göra det här uppe i mörka norden, så kan man göra det var som helst.

Det unika energisystemet ska göra vårt frånkopplade hus självförsörjande på solenergi. Även i mörker.

Intill Vitberget i Skellefteå är det ingen vanlig villa som vuxit upp. Även om det kan se så ut till ytan.

Ovanpå, inuti och under den komfortabla och modernt inredda villan finns nämligen ett unikt energisystem.

Ett energisystem där solceller, batteri, elektrolys, bergvärme, vätgas och bränslecellsdrift samspelar för att villan ska klara energiförsörjningen på egen hand i det tuffa nordiska klimatet med långa mörka vintrar och korta ljusa somrar.

Tack vare denna helhetslösning kan villan lagra solenergi under de ljusa årstiderna, för att sedan använda överskottet under de mörka.

Något som tidigare varit mer eller mindre omöjligt.

Med Zero Sun vill vi och våra samarbetspartners utforska möjligheterna med solenergin och göra tekniken bakom ännu mer effektiv, pålitlig och tillgänglig.

Med de erfarenheter vi får här kan vi sedan bidra till att lysa upp tillvaron för människor, företag och organisationer – även långt utanför våra egna nordiska, soltörstande, breddgrader.

zerosun.se kan du läsa mer om experimentet.

 

Till toppen
Web accelerated via IISpeed by We-AMP