Solenergi från Brännkälen
Tillsammans genererar solcellspanelerna ungefär 9000 kWh per år och gör Helge och Birgitta Gustavsson i princip självförsörjande på el.
– Det känns bra att lämna något hållbart vidare till barnbarnen, säger Helge.
Efter att ha jobbat 42 år inom energibranschen kan Helge Gustavsson en hel del om det här med el och kilowattimmar.
Och eftersom han alltid varit intresserad av miljö och hållbarhet så var steget till att skaffa solcellspaneler inte så långt när tanken väl föddes.
– Den el som produceras i Sverige är visserligen väldigt miljövänlig. Här går det åt 15 gram koldioxid för att producera en kWh medan snittet i Europa ligger på 380 gram koldioxid per kWh. Men många bäckar små, som man brukar säga, säger Helge.
Självförsörjande på el
Det avgörande för Helges och Birgittas beslut att skaffa solceller var den skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el som infördes 2015.
Den innebär att den som producerar egen el genom solceller eller vindkraftverk och matar in överskottet till elnätet får en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme.
Helge började därefter kolla upp marknaden för solcellspaneler och bestämde sig för paneler i polykristallin från Österrike.
– Vi har en årsförbrukning på 12 000 kWh per år och solcellerna ger oss totalt runt 9000 kWh. Det gör att vi är självförsörjande på el mellan mars och oktober. Och under sommaren känns det väldigt bra att kunna mata in överskottet till elnätet och på så vis bidra med lite grön energi, säger Helge.
Tänk på säkerheten
När panelerna anlände till Brännkälen satte han själv upp de skenor som panelerna vilar på och tack vare sitt jobb som eltekniker kunde han även göra kopplingarna mellan panelerna.
Att installera den växelriktare som omvandlar likström till växelström var dock en elektriker med behörighet tvungen att göra.
– Det är enormt viktigt att tänka på säkerheten och se till att det blir rätt. Är man osäker ska man absolut anlita en person med kunskap och inte försöka själv, säger han.
Långsiktig investering
Men hur sköter man om solpaneler? Kräver de underhåll, tvättning eller andra typer av underhåll? Nej, inte det minsta faktiskt.
– De kräver ingen skötsel. Och de är gjorda för att klara 25 mm stora hagelkorn som träffar med en hastighet av 156 kilometer i timmen, så det behöver man inte heller bekymra sig för. Efter 25 års användning ska de dessutom ha kvar hela 80 procent av sin kapacitet, så det känns som en långsiktig och hållbar investering, säger Helge.
Överskottet som Helge inte själv använder köps alltså av Skellefteå Kraft då det matas in i elnätet. På så vis bidrar Helge med ännu mer grön energi till våra kunder runt om i Sverige.