Slå på elen i fritidshuset
Genom att ha koll på elsystemet i stugan kan du både spara energi och minska risken för olyckor.
Mer tid för njutning och färre stunder av akuta problemlösningar, helt enkelt.
Därför är det bra att ta reda på var både huvudströmbrytaren och elmätaren sitter. De är inte alltid placerade på samma ställe.
Det är också bra att veta var huvudsäkringarna sitter. Dosan kan ibland finnas på två ställen om byggnaden har, eller har haft, luftledning in. Finns det en jordfelsbrytare i fritidshuset är det bra att ha som rutin att kontrollera att den fungerar som den ska åtminstone en gång per år.
Glöm inte stämma av omgivningarna. Har du luftledningar kan du titta efter grenar eller träd som hamnat, eller riskerar att hamna på dem. Det kan också vara klokt att kolla efter spillning från möss för att upptäcka eventuella skador på elkablar.
Och när allt verkar okej, tänk då på att inte starta alla trädgårdsmaskiner och redskap på en gång. Sätt igång en sak i taget.
Checklista fritidshus – bra att dubbelkolla:
- Vatten: se över ledningar, golvbrunnar och vattenlås så allt funkar och inget har frusit sönder, om stugan varit helt utan värme under vintern.
- Eld: säkerställ att brandlarmet fungerar och att du har brandsläckare på plats. Har du eldstad är det också bra att kolla så rökkanalen inte är blockerad på något sätt. Glöm inte att sota i spisen.
- Tak och väggar: rensa takrännor från löv för att minska risk för stopp. Undersök tak och fasad för att kunna laga eventuella skador och minska risken för fukt och mögel. Glöm inte kolla eventuell vind.
- Spara el: vill du ha värme på under vintern för att minska risken att något fryser sönder är en luftvärmepump ett bra alternativ. För att minska risk för inbrott kan du skaffa energisnåla ledlampor. Båda dessa åtgärder kan idag ofta styras på distans via telefonen, lampor kan också kopplas till timer och sensorer. Har du egen brunn är det också bra att se över packningarna på en eventuell pump, då dessa kan dra onödigt mycket el om de gått sönder.
- Grävprojekt: var noga med att kolla var alla ledningar finns innan du sätter igång.
Checklista – bra-att-ha om du blir strömlös:
Tänk på att ha ett litet kris-paket hemma om det skulle uppstå en situation som gör att du blir utan ström en längre tid.
- Extra säkringar (även huvudsäkringar)
- Ficklampa
- Batterier
- Värmeljus och stearinljus
- Gasolkök
- En dunk med dricksvatten, förvara mörkt och svalt
- Livsmedel att som inte kräver kylförvaring eller uppvärmning
- Torrvaror som kan tillagas på gasolkök, ordentligt förslutna
- Viktiga telefonnummer uppskrivna på papper (om internet slås ut)
- Laddad mobil, se också till att ha en Powerbank till mobil och andra enheter
- Om strömmen går, kolla alltid om du det räcker med att byta en säkring innan du eventuellt ringer efter hjälp, så det inte blir en kostnad i onödan