Emma har vandrat vägen mot att bli en distributionselektriker sedan barnsben
Om Emma
Ålder: 37
Yrke: Distributionselektriker
Företag: Energiservice (en del av Skellefteå Kraft)
Emma är uppvuxen på landsbygden utanför Skellefteå i ett samhälle som heter Burträsk. Här har maskinerna alltid varit närvarande och både pappa, syster och bror i familjen arbetar idag med att köra linjemaskin.
– Du skulle nästan kunna säga att jag är född i en grävmaskin. Kanske var det på grund av det jag ville göra något annat. Jag sa tidigt till min pappa att ”är det något jag inte ville göra så är det det”, säger hon och skrattar vid minnet.
Det blev istället barn och fritid-inriktningen på gymnasiet men när det var dags för studenten fanns det inga jobb. Emma tog då anställning i sin fars företag ändå och inledde arbetslivet med att arbeta med fiber innan hon gick över till att jobba med ström och stolpar.
– Det har gjort att jag såklart har väldigt mycket erfarenhet av det som jag jobbar med idag, eftersom jag på nära håll fick se hur linjemontörer och distributionselektriker arbetar.
Sjukskriven för utbrändhet
Men efter många år i ett stundtals slitigt yrke där arbetsbördan tillslut blev för tung tog krafterna slut. Situationen blev så tuff att Emma blev tvungen att sjukskriva sig för utbrändhet.
– Det var en extremt jobbig period i mitt liv, särskilt eftersom jag ser mig själv som en person som alltid ser positivt på allt och gärna gör allt extra hela tiden, förklarar hon.
När hon tänker tillbaka tror hon satte för hög press på sig själv. Hon ville hela tiden vara bättre än alla andra och som tjej i en mansdominerad bransch tyckte hon själv att hon hade något att bevisa. Till slut gjorde det att hon inte orkade mer.
Ville byta inriktning
När krafterna långsamt återvände bestämde hon sig för att byta inriktning och jobba med de som hon tidigare grävt åt.
– Jag sökte till Lapplands lärcentra i Jokkmokk där det finns en jättebra utbildning till att bli distributionselektriker, förklarar hon.
Utbildningen är 40 veckor på distans i kombination med att det teoretiska hela tiden varvas med praktik ute på arbetsplatserna.
– Det var väldigt bra för mig eftersom jag behöver vara noga med pauser och kunna lägga upp dagen så att jag hittar tid för vila. Min praktik gjorde jag på Skellefteå Kraft och jag jobbade redan då tillsammans med de jag arbetar idag, säger hon.
Trots att hon tidigt i livet meddelade att hon skulle gå en helt annan väg är Emma idag väldigt nöjd över sitt nya yrkesval och sin tillvaro.
Variationen och att träffa många olika människor är det bästa
Det hon lyfter som det absolut bästa med sin vardag är variationen av uppdrag eftersom en distributionselektriker gör precis allt ute på näten. Allt från reparationer och åtgärder vid strömavbrott till förebyggande arbeten och installation av nya kabla. Listan på de olika uppdragen hon har att utföra är närmast oändlig.
– Det absolut bästa är att jag inte har en fast arbetsplats och att jag får träffa många olika människor, säger hon.
Emma berättar att kunderna ofta är väldigt glada och tacksamma när hon och kollegorna kommer ut för att lösa olika problem.
– Och det är bara trevligt för det är såklart aldrig någon som kan vara sur om de möter några så glada som oss, säger hon och skrattar.
Högspänning har gett kunderna en ökad förståelse
Emma tror också att TV-serien Högspänning har lett till att kunderna idag har fått en ökad förståelse för deras arbete. Hon menar att kunderna får se i programmet hur de arbetar och sliter för att strömmen så fort som möjligt skall komma tillbaka.
Hon är också övertygad om att TV-serien har lett till ett ökat intresse för att utbilda sig inom yrket.
– På den skolan där jag gick vet jag med säkerhet att det är ännu flera sökande än förut.
Emma berättar också att hennes förebilder i yrket är de hon arbetade med på Skellefteå Kraft när hon själv tidigare arbetade som maskinförare.
– Ja, jag grävde ju för dem tidigare och jag är så fascinerad över hur duktiga de är på det som de gör. Och idag får jag ha dessa personer som så otroligt fina kollegor. Vi kan verkligen prata om allt.
Om Emma behöver nämna några egenskaper som hjälper henne utföra sitt jobb lyfter hon sin envishet, sitt driv och att hon inte vill lämna något åt slumpen.
– Ja alltså, det är bra att ha skinn på näsan och att ha lite pannben för vissa saker tar tid att lösa och är knepiga. Då är det viktigt att inte ge upp utan att bara gneta på.
Ny inför säsong 3
Tillsammans med kollegan Pär utgör Emma det nya radarparet i Högspänning.
Ett beslut hon tog för att hon gärna vill inspirera andra att våga söka sig till yrket oavsett bakgrund, kön och ålder eller tuffa erfarenheter som hon själv haft med motgångar och utbrändhet.
– Jag står här nu och mår jättebra. Jag har världens bästa kollegor och har världens bästa jobb, det är svårslaget. Och jag är glad att jag tackade ja, för det har varit jätteintressant att få vara med om inspelningarna. Jag hoppas att vår medverkan kommer leda till att ännu fler vill jobba med det vi gör, säger hon.
Vi samarbetar med skolor
Här hittar du bra utbildningar som ger dig stora möjligheter till jobb i energibranschen:
Drifttekniker Kraft och värme
Driftingenjör Elkraft
Distansutbildningar från Heta Utbildningar, Härnösand
Creando School distansstudier
Lapplands lärcentra
Högskoleingenjör Elkraftsteknik
Luleå Tekniska Universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Umeå Universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Mittuniversitetet Sundsvall