Elpriset ökar i december

Aktuellt på elmarknaden, en nulägesanalys

Aktuellt på elmarknaden är en nulägesanalys och marknadsrapport som förklarar tillgång och efterfrågan på el den närmaste perioden framåt. Den uppdateras regelbundet för att du ska få inblick i nuläget på elmarknaden.

Vädret har under slutet på november och inledningen av december slagit om till att vara kallt, torrt och vindfattigt, med temperaturer på 6-7 grader lägre än normalt för årstiden.

Enligt väderrapporterna ser det ut att hålla i sig fram till mitten av månaden, då graderna sedan väntas stiga mot mer normala nivåer.

Ökad förbrukning och låg vindkraft

Det kallare vädret har dragit upp förbrukningen samtidigt som vindkraftsproduktionen varit väldigt låg.

Dessutom har vattenkraften i norra Sverige varit begränsad eftersom den dragits ner för att få isen att lägga sig på älvarna.

Det har gjort att elpriserna skjutit i höjden under de senaste dagarna, speciellt i SE1 och SE2 som hittills har legat betydligt längre än södra Sveriges elpriser under hösten.

Höga priser i början av december

Priserna väntas sjunka något framöver när vattenkraften kommer kunna producera mer.

Men ett minskat inflöde ger bättre kontroll och eftersom det väntas fortsätta vara kallt med lite vind kommer priserna fortsätta vara höga i alla fall under inledande halvan av december.

Prognos framöver:

 • Högre elpris i hela landet

Faktorer som påverkar marknadsläget:

 • Kallare temperaturer och högre förbrukning
 • Låg vindkraftsproduktion
 • Högre priser på kontinenten
 • Mindre inflöde

Uppdaterat: 2021-12-03

Så följer du elprisets utveckling

Aktuellt på elmarknaden uppdateras regelbundet. Den ger dig inblick av utvecklingen på elmarknaden. Byt till ett elavtal hos oss, fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig, eller jämför elpriser och beställ på en gång.

Elavtalet vi rekommenderar just nu

Kommentar från Lars Lundmark, affärsenhetschef Försäljning;

”Prognosen för elpriserna framöver är osäker och det har varit stora svängningar på den nordiska elbörsen NordPool under hösten.

Under juli-september dominerade de fasta elprisavtalen men den senaste tiden har rörliga avtal börjat blivit vanligare igen.

Vi ser att priserna sjunkit på fasta avtal och om du vill vara säker på vilket elpris du ska betala rekommenderar vi fortsatt fast elprisavtal.” Läs mer om fast elpris och beställ elavtal

Är du redan elkund?

Logga in på Mina sidor och förnya elavtalet. Eller ladda hem appen och förnya elavtalet.

Kontakta mig, jag vill veta mer om elpriser och passande elavtal

Fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig.

*Obligatoriska fält.

  Vi ringer gärna en vardag när det passar dig.

  Telefon*

  Ange ett klockslag så hör vi av oss.

  För- och efternamn*

  Din e-post*

  Jag är intresserad av*

  Min nuvarande elleverantör

  Mitt nuvarande elavtal löper ut

  *Obligatoriska fält


  Läs mer om hantering av personuppgifter

  Det går bra att kontakta oss på 0910-77 25 50 för rådgivning. Här kan du ta del av konsumenträttigheter. Du kan även läsa mer om Skellefteå Krafts certifiering för Schysst elhandel.

  Därför ska du välja Skellefteå Kraft

  När du blir kund hos Skellefteå Kraft får du flera goda ting på köpet.

  100 % förnybar el ingår
  Den el vi säljer är alltid 100 % förnybar och ursprungsmärkt. Vi köper in din el från elbörsen NordPool, men är själva också en betydande producent av förnybar energi med egna kraftstationer för både vind- och vattenkraft samt bioenergi. Vattenkraft har vi faktiskt producerat i över 100 år.

  Schysst elhandel
  Skellefteå Kraft certifierades för Schysst elhandel 2020. Det innebär att vi avger ett antal löften som ska göra det enklare för dig att känna dig trygg i ditt val av avtal och elhandelsföretag. Läs mer om schysst elhandel här.

  Mervärden, produkter och tjänster med hög vardagsnytta
  Som kund hos oss får du tillgång till en mängd produkter och tjänster som hjälper dig och ger dig hållbara lösningar i vardagen.

  Efter att du valt 100 % förnybar el från oss hittar du alla dina erbjudanden på Mina sidor. I vår app hittar du också mycket information, från din egen förbrukningsstatistik till uppdateringar vid eventuella driftstörningar.

  Du kan även besöka vår webbutik för att ta del av innovativa lösningar till din vardag.

  Prisbelönt kundservice i toppklass
  När Sveriges energikunder rankar hur nöjda de är med sina leverantörer syns en genomgående trend: Skellefteå Krafts kunder är branschens allra mest nöjda – och har varit det i flera år.

  Jätteroligt tycker vi, för vi är hellre bäst än störst. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss på Reco, Servicescore och Svenskt kvalitetsindex, SKI.

  Gemensamma mål att jobba för – tillsammans
  Skellefteå Krafts mål är ett Sverige som drivs av 100 % förnybar energi.
  Därför säljer vi bara 100 % förnybar kraft, använder 100 % förnybar reklam och satsar så mycket vi kan på investeringar och forskning som bidrar till omställningen.

  Bland mycket annat. Det kommer bli bra – speciellt om vi hjälps åt!

  Så här säger våra kunder om oss

  Historiska elpriser

  Vill du se hur vårt elpris sett ut över tiden, ta en titt på våra historiska elpriser.

  Nord Pool, nordiska elbörsen

  Nord Pool, nordiska elbörsen, här följer du aktuellt spotpris så gott som all handel med el inom Norden går genom Nord Pool, nordiska elbörsen. Exempelvis säljs ungefär 90 procent av den svenska årliga elproduktionen direkt till Nord Pool Spot. Därefter sätts elpriset timme för timme. Här kan du följa spotpriset på Nord Pool.

  Till toppen
  78 queries in 0.000 seconds, using 11.87MB memory
  Web accelerated via IISpeed by We-AMP