Ökat elpris i söder, stabilt i norr

Aktuellt på elmarknaden, en nulägesanalys

Aktuellt på elmarknaden är en nulägesanalys och marknadsrapport som förklarar tillgång och efterfrågan på el den närmaste perioden framåt. Den uppdateras regelbundet för att du ska få inblick i nuläget på elmarknaden.

Efter att temperaturen legat något under normalt för årstiden under de senaste veckorna, ser den nu ut att ligga strax över normalt den närmaste tiden.

Detsamma kan inte sägas om nederbörden, som fortsatt ser ut att vara en bit under normalt majoriteten av tiden. Det är några enstaka dagar som den verkar kunna hamna över det normala.

Låg vindkraftsproduktion och ökat importpris

Vindkraftsproduktionen följer nederbörden för tillfället, vilket innebär att även den ligger lägre än den brukar vid den här tiden, med också har några dagar som det blåser mer på.

Fortsatta nätbegränsningar gör att elpriset i SE4 ser ut att fortsätta bli högt. Råvarupriserna är höga i samband med lite vind i Tyskland, vilket i sin tur påverkar importpriserna därifrån.

Ökat elpris i södra Sverige

Även om SE3 inte får lika höga priser som SE4 så väntas priserna även där öka något.

På grund av en dyr vecka i augusti för SE1 och SE2 ser priset i september ut att bli lägre än augusti i dessa områden. Men bortses det från den enskilda veckan förväntas spotpriset i dessa områden hålla sig på ungefär samma nivå även nu i september.

Prognos framöver:

 • Högre elpriser i södra Sverige, något lägre i norra Sverige

Faktorer som påverkar marknadsläget:

 • Lite nederbörd och sjunkande vattenkraftsmagasin
 • Stigande förbrukning
 • Fortsatta nätbegränsningar
 • Låg vindkraftsproduktion

Uppdaterat: 2021-09-09

Så följer du elprisets utveckling

Aktuellt på elmarknaden uppdateras regelbundet. Den ger dig inblick av utvecklingen på elmarknaden. Byt till ett elavtal hos oss, fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig, eller jämför elpriser och beställ på en gång.

Elavtalet vi rekommenderar just nu

Kommentar från Lars Lundmark, affärsenhetschef Försäljning;

”Efter våren och sommarens väderomslag från vått till torrt ser vi att elpriserna stiger. Trenden är också stigande elpriser som ser ut att hålla i sig även kommande vinter.

Med detta som grund rekommenderar vi att binda elavtalet till ett fast elprisavtal”. Läs mer om fast elpris och beställ elavtal

Är du redan elkund?

Logga in på Mina sidor och förnya elavtalet. Eller ladda hem appen och förnya elavtalet.

Kontakta mig, jag vill veta mer om elpriser och passande elavtal

Fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig.

*Obligatoriska fält.

  Vi ringer gärna en vardag när det passar dig.

  Telefon*

  Ange ett klockslag så hör vi av oss.

  För- och efternamn*

  Din e-post*

  Jag är intresserad av*

  Min nuvarande elleverantör

  Mitt nuvarande elavtal löper ut

  *Obligatoriska fält


  Läs mer om hantering av personuppgifter

  Det går bra att kontakta oss på 0910-77 25 50 för rådgivning. Här kan du ta del av konsumenträttigheter. Du kan även läsa mer om Skellefteå Krafts certifiering för Schysst elhandel.

  Därför ska du välja Skellefteå Kraft

  När du blir kund hos Skellefteå Kraft får du flera goda ting på köpet.

  100 % förnybar el ingår
  Den el vi säljer är alltid 100 % förnybar och ursprungsmärkt. Vi köper in din el från elbörsen NordPool, men är själva också en betydande producent av förnybar energi med egna kraftstationer för både vind- och vattenkraft samt bioenergi. Vattenkraft har vi faktiskt producerat i över 100 år.

  Schysst elhandel
  Skellefteå Kraft certifierades för Schysst elhandel 2020. Det innebär att vi avger ett antal löften som ska göra det enklare för dig att känna dig trygg i ditt val av avtal och elhandelsföretag. Läs mer om schysst elhandel här.

  Mervärden, produkter och tjänster med hög vardagsnytta
  Som kund hos oss får du tillgång till en mängd produkter och tjänster som hjälper dig och ger dig hållbara lösningar i vardagen.

  Efter att du valt 100 % förnybar el från oss hittar du alla dina erbjudanden på Mina sidor. I vår app hittar du också mycket information, från din egen förbrukningsstatistik till uppdateringar vid eventuella driftstörningar.

  Du kan även besöka vår webbutik för att ta del av innovativa lösningar till din vardag.

  Prisbelönt kundservice i toppklass
  När Sveriges energikunder rankar hur nöjda de är med sina leverantörer syns en genomgående trend: Skellefteå Krafts kunder är branschens allra mest nöjda – och har varit det i flera år.

  Jätteroligt tycker vi, för vi är hellre bäst än störst. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss på Reco, Servicescore och Svenskt kvalitetsindex, SKI.

  Gemensamma mål att jobba för – tillsammans
  Skellefteå Krafts mål är ett Sverige som drivs av 100 % förnybar energi.
  Därför säljer vi bara 100 % förnybar kraft, använder 100 % förnybar reklam och satsar så mycket vi kan på investeringar och forskning som bidrar till omställningen.

  Bland mycket annat. Det kommer bli bra – speciellt om vi hjälps åt!

  Så här säger våra kunder om oss

  Historiska elpriser

  Vill du se hur vårt elpris sett ut över tiden, ta en titt på våra historiska elpriser.

  Nord Pool, nordiska elbörsen

  Nord Pool, nordiska elbörsen, här följer du aktuellt spotpris så gott som all handel med el inom Norden går genom Nord Pool, nordiska elbörsen. Exempelvis säljs ungefär 90 procent av den svenska årliga elproduktionen direkt till Nord Pool Spot. Därefter sätts elpriset timme för timme. Här kan du följa spotpriset på Nord Pool.

  Till toppen
  74 queries in 0.000 seconds, using 11.07MB memory
  Web accelerated via IISpeed by We-AMP