Elpriset väntas fortsätta sjunka

Varmare väder och minskad elförbrukning bidrar till lägre elpris

Våren närmar sig och medeltemperaturen fortsätter stiga, som en följd av detta minskar elförbrukningen. Det gör att elpriset förutspås sjunka ytterligare under slutet av mars och början av april.

Vi är fortfarande i en fas på året då elpriset är temperatur- och vindkänsligt. Dagspriserna på el kan snabbt svänga vid exempelvis en kallare period, men just nu finns inga sådana tendenser.

Underhåll av kärnkraftverk

Kärnkraftverken har producerat på en konstant hög nivå hela vintern, utan några större avbrott. Kommande dagar ska ett kärnkraftverk stängas av under åtta dagar för underhåll. Det är förmodligen inget som påverkar elpriset speciellt mycket, förutsatt att underhållstiden inte förlängs.

Andra faktorer som kan dämpa en prissänkning

Det som begränsar en prissänkning är att det blåser mindre ju närmare våren vi kommer. Vindkraftsproduktionen avtar vanligtvis i kapacitet mot våren och sommaren.

Samtidigt är vattenkraftsmagasinen mindre fyllda än normalt för årstiden. Vattennivån väntas fortsätta ligga under normal nivå även när vårfloden kommer, eftersom det snöat mindre än vanligt.

Skellefteå 2017-03-22

Så följer du prisutvecklingen

Aktuellt på elmarknaden uppdateras varannan vecka. Den ger dig inblick av utvecklingen på elmarknaden.

Byt elbolag till Skellefteå Kraft, fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig, eller jämför elpriser och byt på en gång.

Elavtalet vi rekommenderar just nu

”Populäraste elavtalet just nu är rörligt elpris som också på senaste varit det mest prisvärda alternativet. För dig som vill känna extra trygghet rekommenderar vi ett fast elpris med längre bindningstid”, berättar Lars Lundmark, produktchef, Skellefteå Kraft. 

Varför Skellefteå Kraft

Hos Skellefteå Kraft får du flera goda ting på köpet som elkund.

Kostnadsfri försäkring på köpet
Hos oss omfattas du av en unik elolycksfallsförsäkring, helt utan kostnad. Försäkringen är ett samarbete med If Försäkringar.

Hållbar el från förnybara energikällor ingår alltid i priset
Många pratar om grön el, vi väljer istället att benämna den el som du köper av oss som ursprungsmärkt el och den kommer alltid från förnybara energikällor.

Dessutom är vi en betydande producent av förnybar energi med egna kraftstationer av både vind– och vattenkraft samt bioenergi. Läs mer om ursprungsmärkning av el.

Inget tillsvidarepris hos oss
Det är dags att syna elfakturan om du har ett annat elbolag än oss. Vet du vad du betalar? 700 000 svenskar har ett dåligt elavtal idag. Och vet inte om det heller. Det kallas Tillsvidarepris, Normalpris, Anvisningspris, oavsett namn är det mycket dyrare än ett vanligt rörligt elavtal.

Tillsvidarepriset tog vi bort under 2014 av den enkla anledning att det inte är ett bra elavtal för dig som enskild konsument. Många elbolag har kvar avtalsformen och du som kund vet inte om att du har det.

Du kan alltid lita på att du får ett schysst pris hos oss. Skellefteå Kraft, för att du älskar energi!

Historiska elpriser

Vill du se hur vårt elpris sett ut över tiden, ta en titt på våra historiska elpriser.

Nord Pool, nordiska elbörsen

Nord Pool, nordiska elbörsen, här följer du aktuellt spotpris så gott som all handel med el inom Norden går genom Nord Pool, nordiska elbörsen.

Exempelvis säljs ungefär 90 procent av den svenska årliga elproduktionen direkt till Nord Pool Spot. Därefter sätts elpriset timme för timme. Här kan du följa spotpriset på Nord Pool.

Till toppen