Högre pris i november

Aktuellt på elmarknaden

Den nederbörd som faller i form av regn fyller inte vattenmagasinen i samma takt som det körs ut vatten. De fortsatt låga nivåerna i magasinen, i kombination med hög prisnivå på kol och utsläppsrättigheter, bidrar till en något högre prisnivå på el under resten av 2018.

Inledningen av november har varit varm, vilket fört med sig en låg efterfrågan på el. Den nederbörd som nu faller i form av regn stannar på marken i form av snö istället för att fylla på vattenmagasinen.

Detta orsakar ett fortsatt underskott i kraftmagasinen, vilket gör att spotpriset i vinter förväntas bli relativt högt. Ytterligare en bidragande orsak till detta är den fortsatt höga prisnivån på kol och utsläppsrätter.

Det finns dock indikationer på ett svagt prisfall för kol medan utvecklingen för utsläppsrätter är mer osäker. Prognosen på längre sikt pekar på ett lägre elpris till följd av lägre bränslepriser och att underskottet på vatten försvinner.

Den svenska kärnkraften går bra för närvarande och det årliga underhållet är nu nästintill färdigt. Endast Ringhals 2, som ska vara avställd under hela november, återstår.

Vindkraftsproduktionen har i höst ökat väsentligt jämfört med den vindfattiga sommaren. Det gör att priset på elcertifikaten har fallit väsentligt de senaste veckorna.

 

Prognos för november: Något högre pris

Påverkande faktorer:

  • Underskott i vattenkraftsmagasinen
  • Stigande elanvändning
  • Höga råvarupriser (kol, gas, utsläppsrätter)
  • Hög kärnkraftsproduktion

Skellefteå 2018-11-12

Så följer du prisutvecklingen

Aktuellt på elmarknaden uppdateras varannan vecka. Den ger dig inblick av utvecklingen på elmarknaden.

Byt till ett elavtal hos oss, fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig, eller jämför elpriser och beställ på en gång.

Elavtalet vi rekommenderar just nu

”Populäraste elavtalet just nu är rörligt elpris som också på senaste varit det mest prisvärda alternativet.

För dig som vill känna extra trygghet rekommenderar vi ett fast elpris med längre bindningstid”, berättar Lars Lundmark, produktchef, Skellefteå Kraft. 

Kontakta mig, jag vill veta mer om elpriser och passande elavtal

Fyll i dina kontatkuppgifter och vi återkommer till dig.

*Obligatoriska fält.

För- och efternamn*

Telefon*

Din e-post*

Jag är intresserad av*

Min nuvarande elleverantör

Mitt nuvarande elavtal löper ut


Läs mer om hantering av personuppgifter

Det går bra att kontakta oss på 0910-77 25 50 för rådgivning.

Här kan du ta del av konsumenträttigheter.

Därför ska du välja Skellefteå Kraft

Hos Skellefteå Kraft får du flera goda ting på köpet som elkund.

El från förnybara energikällor ingår alltid
Många pratar om grön el, vi väljer istället att benämna den el som du köper av oss som ursprungsmärkt el och den kommer alltid från förnybara energikällor.

Den mängd el som du köper av oss ser vi till att köpa in från elbörsen NordPool. Dessutom är vi en betydande producent av förnybar energi med egna kraftstationer av både vind– och vattenkraft samt bioenergi.

Mervärden, produkter och tjänster med hög vardagsnytta
När du blivit kund erbjuds du ett urval av riktigt bra mervärden. Produkter och tjänster som hjälper och ger dig hållbara lösningar i vardagen.

Som kund får du tillgång till Mina sidor, där hittar du urvalet av dina mervärden, produkter och tjänster anpassat till dig.

Klicka hem ett bra elavtal, klart på några minuter.

Betala inte mer för elen än vad du behöver
Det är dags att syna elfakturan om du har ett annat elbolag än oss. Vet du vad du betalar? 700 000 svenskar har ett dåligt elavtal idag. Och vet inte om det heller. Det kallas Tillsvidarepris, Normalpris, Anvisningspris, oavsett namn är det mycket dyrare än ett vanligt rörligt elavtal.

Vi tog bort det dyra anvisningspriset under 2014, som vi kallade tillsvidarepris, av den enkla anledning att det inte är ett bra elavtal för dig som enskild konsument.

Du kan alltid lita på att du får ett schysst pris hos oss.

Så här säger våra kunder om oss

Ta del av vad våra kunder tycker om oss.

Historiska elpriser

Vill du se hur vårt elpris sett ut över tiden, ta en titt på våra historiska elpriser.

Nord Pool, nordiska elbörsen

Nord Pool, nordiska elbörsen, här följer du aktuellt spotpris så gott som all handel med el inom Norden går genom Nord Pool, nordiska elbörsen.

Exempelvis säljs ungefär 90 procent av den svenska årliga elproduktionen direkt till Nord Pool Spot. Därefter sätts elpriset timme för timme. Här kan du följa spotpriset på Nord Pool.

Till toppen
Web accelerated via IISpeed by We-AMP