Lägre elpris i mars

Aktuellt på elmarknaden

Aktuellt på elmarknaden är en marknadsrapport som förklarar tillgång och efterfrågan på el den närmaste perioden framåt. Den uppdateras regelbundet för att du ska få inblick i nuläget på elmarknaden.

Sedan årsskiftet har vädret till största del varit både kallt och torrt. Nu har det skett ett väderomslag, så att det istället är varmt och vått.

Det varma vädret håller i sig

I samband med att vindkraftsproduktionen ökat har det förändrade vädret bidragit till att spotpriserna sjunkit från de höga prisnivåerna i början av februari.

Enligt nuvarande väderprognoser väntas det varma och våta vädret hålla i sig februari ut, för att och sedan ligga kring normalt för årstiden i inledningen på mars.

Sammanfattning

Årets kallaste period har nu passerat och medeltemperaturen stiger.

Det, i samband med att det är ljust allt längre på dagarna, gör att elförbrukningen minskar. Resultatet blir att även spotpriserna väntas sjunka i mars.

Prognos för mars:

• Lägre elpris i hela landet. Mer om elområden och historiska elpriser kan du läsa här.

Faktorer som påverkar marknadsläget:

  • Medeltemperaturen stiger
  • Lägre elförbrukning
  • Temperatur, nederbörd och vind normalt för årstiden

Uppdaterat: 2021-02-26

Faktorer som påverkade elpriset i januari 2021

I prognoserna för marknadsläget lyfts och uppskattas regelbundet några av de många faktorer som kan komma att påverka elpriset framöver.

Väder, årstid, förväntat förbrukningsbehov och produktion av vind-, vatten- och kärnkraft är några av dessa faktorer.

Januari 2021 är ett tydligt exempel på hur flera av dessa faktorer skapade ett, för många, högre elpris än förväntat.

Medan december var varmare än normalt blev januari kallare än vad som är typiskt för årstiden – och därmed också betydligt kallare än december. Detta i sin tur skapade en ökad elanvändning som fick priset att stiga.

Vindkraften producerade 18 % lägre jämfört med december och hela 55 % lägre än normalt för januari.

Vattenkraften ökade något under januari, men det gjorde inte den hydrologiska balansen vilket bidrog till ökade priser från producenterna.

Dessutom ökade exporten från norra till södra Sverige under januari, vilket påverkade elpriset i de två norra elområdena ytterligare.

Sjunkande hydrologisk balans, mindre vindkraft och en ny nätkabel mellan Norge och Tyskland är ytterligare faktorer som bidragit till att det syns ett ökat inflytande av de tyska spotpriserna i norden.

Så följer du elprisets utveckling

Aktuellt på elmarknaden uppdateras regelbundet. Den ger dig inblick av utvecklingen på elmarknaden. Byt till ett elavtal hos oss, fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig, eller jämför elpriser och beställ på en gång.

Elavtalet vi rekommenderar just nu

”Det finns två bra alternativ av elavtal – rörligt respektive fast elpris. I nuläget är vår fortsatta rekommendation att välja rörligt elpris, då vi bedömer att det elavtalet fortfarande är prisvärd. 2020 blev ett bra år för de som valde ett rörligt elpris. För de som bor i södra Sverige steg elpriset något men fortfarande ligger bra nivåer. Elavtalet om rörligt elpris fortsätter att vara det mest valda elavtalet bland våra elkunder. Vill du binda elavtalet? Ja då ligger även elpriserna för fast elpris på en bra nivå. Det elavtalet passar dig som vill ha lite extra trygghet”, berättar Lars Lundmark, affärsenhetschef Försäljning på Skellefteå Kraft.

Kontakta mig, jag vill veta mer om elpriser och passande elavtal

Fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig.

*Obligatoriska fält.

Vi ringer gärna en vardag när det passar dig.

Telefon*

Ange ett klockslag så hör vi av oss.

För- och efternamn*

Din e-post*

Jag är intresserad av*

Min nuvarande elleverantör

Mitt nuvarande elavtal löper ut

*Obligatoriska fält


Läs mer om hantering av personuppgifter

Det går bra att kontakta oss på 0910-77 25 50 för rådgivning. Här kan du ta del av konsumenträttigheter. Du kan även läsa mer om Skellefteå Krafts certifiering för Schysst elhandel.

Därför ska du välja Skellefteå Kraft

Cykel på köpet! Näe, vi skojade bara. Men du får mer än el, om man säger så. Alltid 100 % förnybar el Låt oss ändå börja med elen. All vår el är alltid 100 % förnybar, och ursprungsmärkt dessutom. Vi köper in din el från elbörsen NordPool, och är dessutom en betydande producent av förnybar energi med egna kraftstationer för både vind- och vattenkraft samt bioenergi. Bonusprodukter och bonustjänster När du är kund får du tillgång till en mängd produkter och tjänster som hjälper dig och ger dig hållbara lösningar i vardagen. Efter att du valt 100 % förnybar el från oss, hittar du alla dina erbjudanden på Mina sidor. Alltid schyssta priser Vi tog bort det dyra anvisningspriset under 2014, av den enkla anledningen att det inte är ett bra elavtal för dig som enskild konsument. Många av våra konkurrenter har kvar det, men kallar det ibland tillsvidarepris, normalpris eller något helt annat. Oavsett vad det heter är det mycket dyrare än ett vanligt rörligt elavtal. Är du en av de 700 000 svenskar som har ett dåligt elavtal idag? Syna din faktura! Sen kan du klicka här för att få ett elavtal med 100 % förnybar el, till schysst pris, på några minuter.

Så här säger våra kunder om oss

Historiska elpriser

Vill du se hur vårt elpris sett ut över tiden, ta en titt på våra historiska elpriser.

Nord Pool, nordiska elbörsen

Nord Pool, nordiska elbörsen, här följer du aktuellt spotpris så gott som all handel med el inom Norden går genom Nord Pool, nordiska elbörsen. Exempelvis säljs ungefär 90 procent av den svenska årliga elproduktionen direkt till Nord Pool Spot. Därefter sätts elpriset timme för timme. Här kan du följa spotpriset på Nord Pool.

Till toppen
Web accelerated via IISpeed by We-AMP