Högre pris i söder, lägre i norr

Aktuellt på elmarknaden

Aktuellt på elmarknaden är en marknadsrapport som förklarar tillgång och efterfrågan på el den närmaste perioden framåt. Den uppdateras regelbundet för att du ska få inblick i nuläget på elmarknaden.

Juni har inletts med ett högtryck. Det har gett ett varmt, torrt och vindfattigt väder i början av månaden.

Enligt prognoserna verkar det ändras omkring mitten av juni, då både vindkraftsproduktion och nederbörd ser ut att öka till mer normala nivåer för årstiden.

Värmen ökar inflödet, kärnkraften marginellt högre

Värmen har bidragit till en ökad snösmältning igen.

Det ger ett högre inflöde till en början, men det väntas avta mot mitten

Jämfört med maj väntas juni också få något mer kärnkraft, så länge alla underhåll går som planerat. Skillnaden mellan månaderna är dock inte speciellt stor, den beräknas ligga på omkring 0,2 TWh.

Sammanfattning

Räknas faktorerna ihop verkar skillnaden på elpriset i juni inte bli speciellt stor jämfört med föregående månad.

Det kan bli något lägre i norra Sverige, SE1 och SE2, och något högre i södra Sverige, SE3 och SE4.

Prognos för juni:

• Något lägre elpris i norr, något högre i söder.  Mer om elområden och historiska elpriser kan du läsa här.

Faktorer som påverkar marknadsläget:

 • Högre temperaturer än normalt
 • Underhåll för kärnkraften
 • Låg vindkraftsproduktion

Uppdaterat: 2021-06-04

Så följer du elprisets utveckling

Aktuellt på elmarknaden uppdateras regelbundet. Den ger dig inblick av utvecklingen på elmarknaden. Byt till ett elavtal hos oss, fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig, eller jämför elpriser och beställ på en gång.

Elavtalet vi rekommenderar just nu

”Det finns två bra alternativ av elavtal – rörligt respektive fast elpris. I nuläget är vår fortsatta rekommendation att välja rörligt elpris, då vi bedömer att det elavtalet fortfarande är prisvärd. 2020 blev ett bra år för de som valde ett rörligt elpris. För de som bor i södra Sverige steg elpriset något men fortfarande ligger bra nivåer. Elavtalet om rörligt elpris fortsätter att vara det mest valda elavtalet bland våra elkunder. Vill du binda elavtalet? Ja då ligger även elpriserna för fast elpris på en bra nivå. Det elavtalet passar dig som vill ha lite extra trygghet”, berättar Lars Lundmark, affärsenhetschef Försäljning på Skellefteå Kraft.

Kontakta mig, jag vill veta mer om elpriser och passande elavtal

Fyll i dina kontaktuppgifter och vi återkommer till dig.

*Obligatoriska fält.

  Vi ringer gärna en vardag när det passar dig.

  Telefon*

  Ange ett klockslag så hör vi av oss.

  För- och efternamn*

  Din e-post*

  Jag är intresserad av*

  Min nuvarande elleverantör

  Mitt nuvarande elavtal löper ut

  *Obligatoriska fält


  Läs mer om hantering av personuppgifter

  Det går bra att kontakta oss på 0910-77 25 50 för rådgivning. Här kan du ta del av konsumenträttigheter. Du kan även läsa mer om Skellefteå Krafts certifiering för Schysst elhandel.

  Därför ska du välja Skellefteå Kraft

  När du blir kund hos Skellefteå Kraft får du flera goda ting på köpet.

  100 % förnybar el ingår
  Den el vi säljer är alltid 100 % förnybar och ursprungsmärkt. Vi köper in din el från elbörsen NordPool, men är själva också en betydande producent av förnybar energi med egna kraftstationer för både vind- och vattenkraft samt bioenergi. Vattenkraft har vi faktiskt producerat i över 100 år.

  Schysst elhandel
  Skellefteå Kraft certifierades för Schysst elhandel 2020. Det innebär att vi avger ett antal löften som ska göra det enklare för dig att känna dig trygg i ditt val av avtal och elhandelsföretag. Läs mer om schysst elhandel här.

  Mervärden, produkter och tjänster med hög vardagsnytta
  Som kund hos oss får du tillgång till en mängd produkter och tjänster som hjälper dig och ger dig hållbara lösningar i vardagen.

  Efter att du valt 100 % förnybar el från oss hittar du alla dina erbjudanden på Mina sidor. I vår app hittar du också mycket information, från din egen förbrukningsstatistik till uppdateringar vid eventuella driftstörningar.

  Du kan även besöka vår webbutik för att ta del av innovativa lösningar till din vardag.

  Prisbelönt kundservice i toppklass
  När Sveriges energikunder rankar hur nöjda de är med sina leverantörer syns en genomgående trend: Skellefteå Krafts kunder är branschens allra mest nöjda – och har varit det i flera år.

  Jätteroligt tycker vi, för vi är hellre bäst än störst. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss på Reco, Servicescore och Svenskt kvalitetsindex, SKI.

  Gemensamma mål att jobba för – tillsammans
  Skellefteå Krafts mål är ett Sverige som drivs av 100 % förnybar energi.
  Därför säljer vi bara 100 % förnybar kraft, använder 100 % förnybar reklam och satsar så mycket vi kan på investeringar och forskning som bidrar till omställningen.

  Bland mycket annat. Det kommer bli bra – speciellt om vi hjälps åt!

  Så här säger våra kunder om oss

  Historiska elpriser

  Vill du se hur vårt elpris sett ut över tiden, ta en titt på våra historiska elpriser.

  Nord Pool, nordiska elbörsen

  Nord Pool, nordiska elbörsen, här följer du aktuellt spotpris så gott som all handel med el inom Norden går genom Nord Pool, nordiska elbörsen. Exempelvis säljs ungefär 90 procent av den svenska årliga elproduktionen direkt till Nord Pool Spot. Därefter sätts elpriset timme för timme. Här kan du följa spotpriset på Nord Pool.

  Till toppen
  Web accelerated via IISpeed by We-AMP