7 november 2019

Skellefteå Kraft och ABB samarbetar för energismart kulturhus

Skellefteå Kraft och ABB vill i ett nytt samarbete visa hur nya kulturhuset i Skellefteå, med hjälp av nya tekniska lösningar, kan bli miljövänligt, hållbart och effektivt utifrån en energisynpunkt.

Fredrik Jonsson, Skellefteå Kraft, och Jonas Nygård, ABB

Fredrik Jonsson, Skellefteå Kraft, och Jonas Nygård, ABB, skriver på samarbetsavtalet under ABB-dagen i Skellefteå. Foto: Patrick Degerman

Mitt i centrala Skellefteå byggs just nu stadens nya kulturhus, som får namnet Sara Kulturhus. Byggnaden ska stå klar sommaren 2021. Med sina 20 våningar, 205 hotellrum och flertalet scener väntas det bli en av världens högsta träbyggnader och norra Sveriges nya landmärke - en dynamisk mötesplats för kultur, nöje och konferenser. Ett av målen är att skapa ett miljövänligt, hållbart och energieffektivt hus, och i det arbetet är Skellefteå Kraft en av aktörerna. Som ett led i det har Skellefteå Kraft och ABB startat ett samarbete.

”Skellefteå Kraft och ABB vill tillsammans göra kommersiella fastigheter och fabriksfastigheter smarta. Vi börjar med att implementera våra lösningar i Skellefteås kulturhus för att visa hur smart vi kan bygga fastigheter ur en energisynpunkt samt för att lära oss hur vi gör smarta fastigheter till standard i alla kommersiella fastigheter i Sverige”, säger Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification i Sverige.

ABB kommer att säkerställa att ny teknik inom elektrifiering byggs in i huset samt att ABB Ability™-plattformen EDCS används för att visualisera och optimera energiflödet i fastigheten. Syftet är att identifiera hur mycket energi byggnaden använder och vad energin används till (exempelvis värme, ventilation och belysning) men också identifiera varifrån energi kommer (exempelvis fjärrvärme, distributionsnätet, batteri eller solpanel). ABB:s applikation för optimering av energiflöden, Optimax, ska visa hur kostnaderna för inköpt energi till en byggnad kan minimeras. Med Optimax kan även byggnader användas för att sänka effekttoppar i både fjärrvärmenätet och i distributionsnätet, och på så sätt bidra till att utveckla nya hållbara och smarta lösningar för hela staden. 

Med framtidens energiteknik säkerställer vi en låg energiförbrukning och effektivt energianvändande för kulturhuset. För att nå hela vägen mot ett 100 procent förnybart energisystem behöver fastighetens interna energisystem integreras och optimeras mot stadens centrala energilösningar med nya smarta algoritmer. Tillsammans med ABB kan vi komma vidare med smarta lösningar som leder oss vidare i vår gemensamma strävan i att bidra till ett hållbart samhälle”, säger Fredrik Jonsson, chef vid Affärsinnovation på Skellefteå Kraft.

Inom ramen för samarbetet kommer ABB och Skellefteå Kraft titta på helhetslösningen av samtliga energiaspekter så som generering, automation, övervakning, kontroll och distribution. Optimering av energisystem i fastigheter kan leda till lösningar på effektproblematiken och hjälpa samhället att ställa om till förnybara och mer hållbara energilösningar. Den tekniska och kommersiella kompetens som gemensamt byggs upp i projektet kan användas för att i gemensam regi erbjuda energieffektiva kommersiella fastigheter till tredje part.

För mer information kontakta:

Fredrik Jonsson, chef Affärsinnovation, Skellefteå Kraft

Telefon: 0730-812890

e-post: fredrik.jonsson@skekraft.se

 

Elin Ala, pressansvarig, Skellefteå Kraft

Telefon: 070-2635578

e-post: elin.ala@skekraft.se

Artikeln på Cision

Till toppen
Page accelerated by IISpeed - Page Speed optimization by Google for Microsoft IIS and ASP.NET