30 juni 2021

Storsatsningen drar igång - OKQ8-stationerna där Skellefteå Kraft sätter upp de första supersnabbladdarna

Åtta stationer är först ut i det som ska bli Sveriges största nätverk av supersnabbladdare för elbilar. I oktober sätts de första laddarna upp, vilket blir startskottet för den rikstäckande satsning som görs av Skellefteå Kraft och OKQ8.


Skiss på en kommande supersnabbladdare på en OKQ8-station. Foto: Skellefteå Kraft

Sollentuna, Örebro, Kungsbacka och Huskvarna. Där ligger några av de åtta stationer som är med i den första fasen av Skellefteå Krafts och OKQ8:s gemensamma satsning på snabbladdare för elbilar.

Skellefteå Kraft installerar och underhåller supersnabbladdarna och förser dem med 100 procent förnybar el.

- Vi är väldigt nöjda med de siter där vi ska ställa våra första laddare i detta samarbete och vi jobbar febrilt med att det ska bli fler. Det här är bara början och vi ser fram emot att underlätta vardagen för fler elbilsägare runtom i Sverige, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation, Skellefteå Kraft.

Målet är att minst 1100 snabbladdare ska installeras på minst 400 stationer på OKQ8 i Sverige och Q8 i Danmark fram till 2026.

- Varje ny supersnabbladdare inom detta nätverk kommer att göra det enklare att såväl ta beslutet att skaffa en elbil som att äga och köra en, vilket är ett stort och viktigt steg i arbetet med att få alla i vårt samhälle att ställa om till ett hållbart resande, säger Patrik Grantås.

Antalet elbilar på de svenska vägarna ökar stadigt och starkast utveckling ses i huvudstadsregionen. Denna utveckling ligger delvis till grund för lokaliseringen av de första åtta stationerna.

- I den här första fasen har vi valt att inleda med stationer som ligger i de områden där flest elbilar finns och längst de större Europavägarna, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

- Att hjälpa medlemmar och kunder att ställa om på olika sätt är varför vi finns till, och på de här utvalda platserna är möjligheterna goda att hjälpa till med just det.

Supersnabbladdarnas effekt är 150 kW, vilket kan jämföras med nuvarande standardladdaren på 50 kW. En laddning tar mellan 10 och 40 minuter, beroende på hur mycket bilen behöver ladda för att nå nästa laddningspunkt eller slutdestination.

Följande svenska orter får supersnabbladdare med start i oktober:

  • Sollentuna, Emblavägen
  • Örebro, Västhagagatan
  • Hägersten, Kontrollvägen 
  • Tystberga, Sillekrog södergående
  • Ödeshög, Liljekonvaljsvägen
  • Kungsbacka, Energigatan
  • Huskvarna, Grännavägen
  • Bäckebol, Transportgatan

Artikeln på Cision

Till toppen
73 queries in 0.000 seconds, using 19.23MB memory
Powered by PageSpeed