Logga in på Mina sidor

Spara energi

Tips för att spara energi

Vedeldning

Elda ordentligt eller stödelda – det gör skillnad på din elfaktura. Om du har elvärme och bara trivseleldar (eldar med ved lite grand) så kostar det mer än det smakar. Det blir ett drag genom pannan som drar värmen ut ur huset så att elpatronen får arbeta extra mycket.

När du inte eldar ska du stänga alla drag i pannan ordentligt, så att inte sval luft ”tjuvdrar” genom pannan.

Alternativet är att elda ordentligt, helst enbart. Du kan även välja att inte elda alls. Då är ett tips att isolera pannan så att du stoppar draget. Det kan du göra genom att fylla en plastpåse med gullfiber som du sedan fyller pannan med.

Exempel:
En familj har en elanläggning som under några år förbrukar ca 30 000-35 000 kWh per år. Sedan minskar de sin elförbrukning till endast 15 000 kWh per år. När familjen flyttar och säljer huset till en ny familj med samma antal familjemedlemmar, hamnar den nya familjens årsförbrukning ändå mycket högre – den blir ca 45 000 kWh. Hur  kan det komma sig?

Svaret är då troligen att den tidigare ägaren först värmt huset enbart med el, för att därefter bli en flitig vedeldare. Den nyinflyttade familjen har bara trivseleldat lite, och det har lett till en högre elförbrukning än om de enbart skulle ha kört elpannan.

Fritidshus

När det gäller eluppvärmda fritidshus, lekstugor etc: kontrollera att radiatorerna är avslagna helt och hållet. De ska inte stå på noll, för då håller de noll grader även när det är minusgrader. Skruva alltså ur säkringen eller koppla ur radiatorerna helt. 

Garage eller andra byggnader

Har du uthus, garage eller andra gamla byggnader, kontrollera att det inte finns någon värmekabel som drar ström. En sådan kan ha blivit indragen i vattenledningarna för att hindra att de fryser sönder.

Det är också viktigt att kontrollera alla skrymslen och vrår, så att det inte sitter någon bortglömd radiator någonstans. Det händer att personer glömmer bort att de, när det varit extra kallt ute, har satt in ett värmeelement eller en fläkt i t ex en jordkällare eller annan typ av matkällare.

Infravärmare

En bortglömd infravärmare kan vara en riktig strömtjuv. Den drar ca 48 kWh per dygn.

Hur vill du betala?

Med Bankgiro? Autogiro eller E-faktura?

Betalservice

Fungerar något dåligt, eller inte alls?

Driftsinformation

Svar på dina frågor

Frågor & svar

Kundservice

Kontakta oss, vi hjälper dig.

Telefon 0910 – 77 25 50
Felanmälan 020-77 27 00
E-post kundservice@skekraft.se
Webb www.skekraft.se/kundservice

Facebook
www.facebook.com/skekraft

Telefontider 
vardagar* 08-17
*onsdagar från 09:30