Logga in på Mina sidor
Privatkund / Elpriser / Mer om el / Marknadsläget

Aktuellt elmarknadsläge, Skellefteå 2014-03-27

Expertanalytikerna på Skellefteå Kraft - Jan Strömbergsson och André Gustavsson 

André Gustavsson                                                                                                  Jan Strömbergsson

Trots lägre produktion av kärnkraft väntas
inget högt elpris

Det för årstiden varma vädret har bidragit till att elpriserna under vintern varit låga. I de södra delarna av Norden har vårfloden satt igång vilket tillsammans med rikliga mängder nederbörd har bidragit till välfyllda magasin för vattenkraftsproduktion. Den årliga revisionsperioden för kärnkraft har dock satt igång med reaktorn Ringhals 1 som nu har ställts av. Härnäst kommer den tillgängliga kärnkraftskapaciteten i Norden att fortsätta att avta. Samtidigt kommer importmöjligheterna från Norge senare i vår att begränsas på grund av underhållsarbete på elnätet. Detta kan komma att bidra till en viss prisskillnad inom Sverige eftersom den största andelen vattenkraftsproduktion ligger i norra landet medan den största konsumtionen och kärnkraften finns i de södra elområdena. Den starka kraftbalansen tillsammans med att vår och sommar närmar sig med sjunkande elförbrukning som följd kommer dock att fortsätta bidra till att priserna förblir låga.  

Andre Gustavsson och Jan Strömbergsson
Analytiker Krafthandel

Mest valda avtalet just nu

- Vi ser en allt tydligare trend på att vi generellt utgår från boendesituation när det är dags att köpa el. Allt fler som bor i lägenhet väljer idag Kvadratmeterpris – som idag är det mest valda avtalet just nu. Det kan bero på enkelheten i avtalsformen eftersom avtalet är en "flat rate" det vill säga ett fast elpris per månad, berättar Lars Lundmark, produktchef el på Skellefteå Kraft.

Kvadratmeterpris

Kvadratmeterpris

Teckna kvadratmeterpris från 109 kr/mån.

Beställ nu